Main Page

From Zrikipedia - zrenjaninska internet-enciklopedija
Jump to navigation Jump to search

ЗРикипедија

ЗРикипедија је пројекат удружења „Зрењанин Експлоратива“. Замишљена као локална варијанта Википедије, интернет-енциклопедија уско специјализована за подручје Зрењанина и Баната, она се бави широким спектром тема које су у вези са градом, у чијој обради користи строго научни и енциклопедијски приступ.

Зашто ЗРикипедија?

1. Зато што је енциклопедија најефикаснији начин да се на једном месту нађе СВЕ што чини један град – његова историја, локална географија, познате личности, важни догађаји у прошлости и садашњости, култура, економија, спорт и др.
2. Зато што је Зрењанин категорија чије разумевање захтева научни и енциклопедијски прилаз; дневно-политичким и тенденциозним тумачењима и урбаним легендама овде НЕМА МЕСТА.
3. Зато што је путем Интернета најлакше учинити Зрењанин приступачним свету – не само оном свету који не зна шта је Зрењанин и који никада раније у њему није био, већ и Зрењанинцима који у њему живе или су некада живели.
4. Зато што то може да испадне добра реклама за Зрењанин.
5. Зато што је то начин да се од прошлости и садашњости отргне који комад за будућност.
6. Зато што уређивање интернет-енциклопедије, поред тога што може да буде корисно, уме да буде и забавно, па чак и заразно.

Како ЗРикипедија?

1. Строго научно и професионално. Без мржње и наклоности. Sine ira et studio.
2. Нема лупетања. Нема „рекла-казала“. Нема нагађања. Само, једино и искључиво ЧИЊЕНИЦЕ.
3. Све што се каже, мора да се докаже. Наводе се и цитирају извори (писани, штампани или електронски).Тамо где то није могуће, назначује се где би се евентуално могло нешто пронаћи о датој теми.
4. Квалитет увек има предност над квантитетом; то значи да би сваки чланак требало да буде максимално добро написан, поткрепљен чињеницама и изворима, већ у складу са могућностима у датом тренутку. Боље имати један квалитетно написан чланак него три „никаква“. Ако у датом тренутку није могуће завршити или допунити чланак, увек је могуће вратити му се касније.
5. Ко ради, тај и греши. Знања се непрекидно допуњују, обнављају и преиспитују. Оно што је било јуче, не мора нужно да буде и данас и сутра. Зато је грешке у енциклопедији могуће исправити, а податке допунити и обогатити.

  • Преузимање садржаја са ове странице дозвољено је само уз јасно навођење извора, назива и аутора, са линком ка одређеној страници одакле је текст преузет. Текст није дозвољено мењати ни на који начин, нити користити га у комерцијалне сврхе.