Гимназијска улица

From Zrikipedia - zrenjaninska internet-enciklopedija
Jump to navigation Jump to search
Гимназијска улица

Гимназијска улица је улица у центру Зрењанина. Пружа се паралелно са улицом Краља Александра I Карађорђевића, а име је добила по средњој школи која је у њој смештена од 1846. године. Простире се од Скерлићеве улице до Сарајлијине улице. Улица је већим делом пешачка зона, од Скерлићеве улице до Улице Светозара Марковића.

Ранији називи

Најстарији забележени назив Гимназијске улице био је Пијаристичка улица (нем. Piaristen-Gasse), по имену католичког монашког реда ком је 1846. године била поверена управа над великобечкеречком гимназијом. Приликом преименовања улица и тргова 1879. године, улица је добила назив Гимназијска (мађ. Gymnásium utca), који је задржала до данас, изузев за време окупације у Другом светском рату када је накратко (1941-1944) носила назив Улица Хорста Весела (нем. Horst Wessel-Gasse; Весел је био одушевљени нациста и писац нацистичке химне "Високо подигнимо заставу").

Значајнији објекти

Због свог положаја у односу на главну градску улицу и градски трг, у Гимназијској улици се налазе периферни делови бројних објеката који излазе и на улицу Краља Александра I Карађорђевића. Са главном градском улицом Гимназијска је повезана преко два пасажа, краћег дела Јеврејске и улице Светозара Марковића. Поред Зрењанинске гимназије, у њој се налазе и црква посвећена светом Стефану - првом краљу средњовековне угарске државе (коју је 1846. године подигао Пијаристички ред), седиште Јавног предузећа "Градска стамбена агенција", зграде бившег биоскопа "Балкан" и хотела "Централ", те велики број кафића и угоститељских објеката, због чега је ова улица центар забаве и ноћног живота.