Иштван Олдал

From Zrikipedia - zrenjaninska internet-enciklopedija
Jump to navigation Jump to search

Олдал Иштван – старији (Сегедин, 10. август 1829 – Велики Бечкерек, 25. август 1916) је био први фотограф у Великом Бечкереку, а поред тога и уметник и сликар. Као учитељ цртања радио је у Јеврејској основној школи од 1849 до 1851. Отворио је први фото – сликарски атеље у Великом Бечкереку 1853. године. Аматерски се бавио и машинством.

Биографија

Након школовања за сликара и калиграфичара, Иштван је после буне 1849. године радио као учитељ цртања у Јеврејској основној школи, која је у то време радила као приватна школа Армина Полака. Посао учитеља напишта 1851. године. У време након буне 1848/1849. у Великом Бечкереку су се почели појављивати путујући фотографи из Беча и Будимпеште, што је Олдалу дали идеју да научи фотографски занат и оснује сликарски и фотографски атеље. Његов план се остварио 1853. када је отворио атеље на почетку данашње Милетићеве улице, испод једне улазне капије која је била адаптирана у ову сврху. Свој атеље, Олдал је премештао више пута, најпре у зграду где је била продавница гвожђаре Класје, а потом у зграду где је била продавница рибе Рибарског газдинства. Атеље је затим премештен у зграду на углу Караџићеве и Трга Слободе. Често сељење атељеа ће прекинути Олдалов син Иштван Олдал – млађи који је сазидао сликарско – фотографски атеље на Бегеју, почетак обале Соње Маринковић. Тамо је некада био и Рокнићев фотоатеље. Уметнички радови Олдала Иштвана још увек нису довољно проучени и оцењени. Познато је да се он бавио и техником, те да је имао одређени број патената из области машинства. Умире у Великом Бечкереку 1916. године.
Каријера Олдала Иштвана је била ванредно успешна, а многе његове слике остале су сачуване у породицама тадашњег Великог Бечкерека које су након више од века задржале завидан степен квалитета. [1]

Референце

  1. Драгољуб Чолић, Познати Зрењанинци (рукопис)