Светосавска улица

From Zrikipedia - zrenjaninska internet-enciklopedija
Jump to navigation Jump to search
Део Светосавске улице са зградом Српске православне црквене општине

Светосавска улица је улица у центру Зрењанина. Простире се од Улице краља Александра I Карађорђевића до раскрснице са Пупиновом улицом и Улицом др Емила Гаврила.

Светосавска улица одудара од осталих улица у ужем центру града по својим карактеристикама које је задржала из прошлости. Улица кривуда, има крак који се налази на непарној страни, док је коловоз прекривен гранитном коцком. Ова улица је одувек била средиште духовног живота Срба у Бечкереку, о чему сведоче њени називи кроз историју, као и Храм Успења Пресвете Богородице (подигнут 1745. године) који се у њој налази. У овој улици налази се кућа Славка Жупанског (Светосавска 4), док је на углу некада каменорезачку радњу имао Теодосије Тунер (Светосавска 25). На самом почетку улице (Светосавска 2), налази се зграда Српске православне црквене општине, коју је 1899. године пројектовао архитекта Милан Табаковић.

Ранији називи

Фотографија великобечкеречког Ватрогасног друштва из међуратног периода, снимљена у Светосавској улици испред Успенске цркве

Улица је од увођења званичних назива улица више пута мењала име, али је назив најчешће био везан за Успенску цркву која се у њој налази. Према локалној традицији, до почетка XIX века називала се "Кујунџијском улицом", наводно због великог броја кујунџија и златара који су у њој живели и радили. Каснији називи били су:

 • Kirchen Gasse (пре 1879)
 • Szerb templom utcza (1879-1919)
 • Светосавска (1919-1941)
 • Donauschwaben Gasse (1941-1944)
 • Светосавска (1944-до данас)

Спомен-плоче

У Светосавској улици налази се неколико спомен-обележја:

Светоуспенски храм у Светосавској улици
 • Спомен-плоча Српске читаонице на згради Српске православне црквене општине ("ОД 1861. ДО 1941. ГОДИНЕ СА КРАЋИМ ПРЕКИДИМА У ОВОЈ ЗГРАДИ ЈЕ РАДИЛА ЧИТАОНИЦА СРПСКА У ВЕЛИКОМ БЕЧКЕРЕКУ ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ НА ПОДРУЧЈУ СРЕДЊЕГ БАНАТА. ЗРЕЊАНИН 1964.ГОД.");
 • Спомен-плоча прве апотеке на истој згради("NA OVOM MESTU 1784. GODINE OSNOVANA JE PRVA APOTEKA U ZRENJANINU. PLOČA JE POSTAVLJENA POVODOM 200 GODINA NJENOG POSTOJANJA. 2.X.1984.")
 • Спомен-плоча на кући др Славка Жупанског ("У ОВОЈ КУЋИ ЈЕ ЖИВЕО ДР. СЛАВКО ЖУПАНСКИ ПРЕДСЕДНИК ПРВОГ СРПСКОГ НАРОДНОГ ВЕЋА У ВОЈВОДИНИ ОСНОВАНОГ У НАШЕМ ГРАДУ 31.10.1918. ГОДИНЕ. ЗАХВАЛНИ НАРОД, 31.10.1998.")
 • Спомен-плоча на кући Пеци-Поповић ("ОВА УЛИЦА СЕ ДО ПОЧЕТКА 19. СТОЛЕЋА ЗВАЛА КУЈУНЏИЈСКА. У ЊОЈ ЈЕ ТОКОМ 16, 17. И 18. ВЕКА РАДИЛО ДЕСЕТАК КУЈУНЏИЈА И ЗЛАТАРА. ОД КОЈИХ СУ НАЈЧУВЕНИЈИ БИЛИ ПЕТАР СМЕДЕРЕВАЦ И ВУК КУЈУНЏИЈА")

Осим тога, на фасади зграде Српске православне црквене општине која излази на порту Успенске цркве налази се још неколико спомен-плоча, које додатно сведоче о историјском значају и живој политичкој и друштвеној активности која се одвијала у овој улици.

Занимљивости

 • Текст на спомен-плочама које се налазе на згради Српске православне црквене општине је погрешан у два детаља: у првим деценијама рада Српске читаонице, зграда на којој се спомен-обележје налази уопште није ни постојала, а прва апотека у Великом Бечкереку подигнута је на другом месту[1].
 • На почетку Светосавске улице, на непарној страни, налази се најужи тротоар у Зрењанину, на којем је могуће кретање само једне особе.

Референце

 1. Kiro Stoiljkovski, Razvoj farmacije u Zrenjaninu 1784-1999. godine, Zrenjanin 1999.