Шандор Нађ

From Zrikipedia - zrenjaninska internet-enciklopedija
Jump to navigation Jump to search

Шандор Нађ (Нови Бечеј, 1. фебруар 1912 - Нови Сад, 4. октобар 1995), археолог, управник Градског музеја Зрењанин и виши кустос Археолошког одељења Војвођанског музеја у Новом Саду.

Биографија

Шандор Нађ се родио 1. фебруара 1912. године у Новом Бечеју. По завршетку средње школе уписао је Уметничку академију у Београду, на којој је дипломирао 1938. године. Период немачке окупације провео је радећи као професор у бечејској и петровградској гимназији. Одатле је 1946. постављен за управника Народног музеја у Зрењанину, на ком ће положају остати до 1953. године. У том периоду започео је низ археолошких ископавања који ће касније прерасти у значајне научно-истраживачке подухвате. Прешао је 1953. у Нови Сад, на место вишег кустоса за средњовековну археологију Војвођанског музеја, где ће остати до одласка у пензију (1979). Вршио је ископавања на локалитетима Матејски Брод (код Новог Бечеја), Мечка (код Арадца), Полет (у Врбасу), Гомолава (у Хртковцима), затим у Бачу, на циглани Бакош Калман, Домбо (у Раковцу) и бројним другим местима. Сарађивао је са научно-истраживачким и установама културе како у земљи, тако и у иностранству. Објавио је две монографије и десетак научних радова, а за собом је оставио и знатну изложбену делатност. Преминуо је у Новом Саду 4. октобра 1995 [1].

Библиографија

-La nécropole de Mečka, Beograd – Novi Sad: Association des sociétés archéologiques de Yougoslavie – Musée de la Voivodina (1973)
-Dombo. Srednjovekovna opatija i tvrđava, Novi Sad: Vojvođanski muzej-Forum (1985)

Види још

-Лазар Николић
-Загорка Кончар Берберски
-Дејан Радовановић
-Тихомир Савић
-Ружа Цвејић
-Миодраг Цветић
-Видак Вуковић
-Бранко Оњин
-Божидар Воргић
-Срђан Приљева
-Јелена Гвозденац Мартинов

Референце

  1. Марија Јовановић, „Шандор Нађ: 1912–1995”, Рад музеја Војводине 37–38, Нови Сад 1995-1996, 367–368