Пијаристичка црква

From Zrikipedia - zrenjaninska internet-enciklopedija
Revision as of 16:40, 30 March 2014 by Kikazr (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Пијаристичка црква око 1938. године

Пијаристичка црква је популарни назив за цркву посвећену светом Стефану, која је део комплекса пијаристичког самостана на углу Гимназијске и Скерлићеве улице. Подигнута је 1846. године, упоредо са градњом великобечкеречке гимназије, која је била поверена на управљање пијаристичком монашком реду. Позната је по оргуљама које је израдио Јожеф Ангстер, један од најпознатијих оргуљара Европе свог времена, а њену унутрашњост осликао је чувени великобечкеречки сликар и декоратер Јозеф Гојгнер.


Историјат

Иницијатива за градњу Гимназије

Градња цркве

У Револуцији 1848/49. године

Од Револуције до 1918. године

Међуратни период

Други светски рат

Од Другог светског рата до данас

Ентеријер

Занимљивости

  • Најстарији забележен назив данашње Гимназијске улице у Зрењанину био је „Пијаристичка улица“ (нем. Piaristen-Gasse).
  • Један од првих становника Пијаристичког самостана био је српски патријарх Јосиф Рајачић, који је у њему становао три месеца приликом свог боравка у Великом Бечкереку за време Револуције 1848/49. године.
  • Током градње великобечкеречке катедрале посвећене Јану Непомуку (1864-1868), Пијаристичка црква добила је статус парохијске цркве и у њој су одржавана богослужења.
  • У просторијама Пијаристичког самостана после Првог светског рата накратко је била смештена збирка Градског музеја. Она је исељена да би на њено место дошле канцеларије Апостолске администратуре за Банат.
  • Црква св. Стефана имала је сат који се може видети на старим фотографијама и разгледницама, али он је уклоњен после Другог светског рата.
  • По својим архитектонско-стилским карактеристикама, католичка црква у оближњем Елемиру упадљиво подсећа на Пијаристичку цркву у Зрењанину.

Референце